Dr Shirley Woods-Gallagher PHD, verkställande direktör | Ny styrelseledamot i Bridge Group | Respekt för alla
Jag är en av de få högre tjänstemännen i Greater Manchester (GM) som är högljudd och stolt över mina decennier in i livet med en autismdiagnos. Äldre personer på arbetsplatsen kan vara rädda för att vara högljudda och stolta av rädsla för att förlora sina jobb, hamna i en återvändsgränd i karriären och inte ha något annat alternativ än att starta egna företag om de kan.
Jag känner ett starkt ansvar som måste ägas av andra, för att föra debatten framåt. Annars kommer ingenting någonsin att förändras på det sätt som det behöver för tsunamin av autistiska, ADHD- och dyspraxiska unga vuxna som kommer in i arbetslivet och som inte vet något annat än sin diagnos. Vad blir konsekvenserna av att ytterligare en generation av outnyttjade talanger inte når sin fulla potential? Samtidigt som unga människor får egenmakt genom tidigare diagnoser, uppmuntras de att förvänta sig mer och sedan bli svikna av arbetslivet när de kommer in? Det är därför jag förespråkar en Bee Neuroinclusive-kampanj tillsammans med Greater Manchesters borgmästare Andy Burnham, för alla organisationer som har undertecknat Greater Manchester Good Employment Charter.
Syftet med denna kampanj är att:
• Skapa psykologiskt säkra arbetsplatser för neurodivergent personal i alla åldrar och lönegrader så att de känner sig trygga med att be om arbetsplatsanpassningar
• Kollektivt förstå att hur vi arbetar tillsammans som arbetsgivare i Greater Manchester spelar lika stor roll som vad vi gör tillsammans
• Ge arbetsgivare möjlighet att visa sin sårbarhet att de inte kommer att ha denna “rätt” från dag ett, men genom att vara sårbara kommer de att möjliggöra kreativitet som fungerar som en verklig katalysator för verklig tillväxt
• Hjälpa Greater Manchester Combined Authority (GMCA) och dess intressenter att komma överens om en uppsättning arbetsprinciper för utveckling och leverans av Bee Neuroinclusive, efter borgmästarens överenskommelse om att gå vidare med kampanjen
Bee Neuroinclusive representerar enorma möjligheter att:
• Bana väg för ett nytt tillvägagångssätt för neuroinklusivitet i arbetslivet, med fokus på dem som redan är i arbetskraften och som ett resultat bryta ny mark för neurodivergenta unga människor som är på väg in i sin karriär.
• Bygga ut en djärv ny dimension till GM Employment Charter.
• Ha en kraftfull inverkan på inkludering över hela GM och realisera lika kraftfulla vinster i produktivitet och kompetensutnyttjande för neurodivergenta personer och för stadsregionen.
• Sätta GM i förgrunden inom detta banbrytande politikområde, som fortsätter att växa snabbt i betydelse, och visa – återigen – att GM gör saker annorlunda.
För att lyckas måste GMCA och dess partner “göra arbetsprinciper annorlunda”.
Sann samproduktion – att säkerställa att neurodivergenta personer är aktiva deltagare i allt beslutsfattande, med en jämlik röst.
Omsorg och respekt – säkerställa psykologisk trygghet för alla inblandade och arbeta tillsammans för att identifiera och eliminera omedvetna fördomar.
Full transparens – se till att alla hålls informerade och att ingen stängs ute, även oavsiktligt.
Orubbligt fokus – att se till att det uppdrag som borgmästaren har enats om blir verklighetstroget, i sin helhet.
Ärlighet och ödmjukhet – se till att svåra frågor identifieras och engageras, lämna egon vid dörren och vara modig när det gäller att påpeka fördomar och dålig praxis.
Till sin natur är Bee Neuroinclusive-kampanjen en annan typ av projekt. Dess grundläggande fokus ligger på ett komplext och känsligt område av den offentliga politiken, som kommer att utmana övertygelser och erbjuda verkliga reflektioner av obekväma sanningar.
Det kommer att handla om att sätta neurodivergenta personers röst och levda erfarenhet i centrum för genomförandet, planera och genomföra över organisatoriska gränser och olika ansvarsområden samtidigt som fokus på målet bibehålls och en vilja från alla parter att vara öppna om de utmaningar de står inför.