Yrkesrollen som jobbcoach

Sedan 2008 har arbetsförmedlingen upphandlat stöd till arbetssökande i form av jobbcoachning, men jobbcoachen har funnits i Sverige långt tidigare än så. Många känner till yrket, men få kan sätta fingret på vad en jobbcoach är eller vilka kunskaper och färdigheter den bör ha.

Sverige är inte det enda landet där fristående aktörer levererar matchningstjänster. Även i länder som Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, USA, Kanada, Sydkorea, Singapore, Saudiarabien och Australien sker detta i olika omfattning. Bland de länder som har kommit längre i att professionalisera yrkesrollen utmärker sig Storbritannien. År 2011 startade ett initiativ där en handfull leverantörer av matchningstjänster gick samman för att ta fram en grundläggande utbildning för de medarbetare som arbetar direkt med arbetssökande. Initiativet blev IEP – Institute of Employability Professionals. 

I Sverige behövs, precis som i Storbritannien, en diskussion om jobbcoachens yrkesroll. Frågan har aldrig varit viktigare än nu då reformeringen av Arbetsförmedlingen innebär att jobbcoacherna blir en allt viktigare del i den statliga arbetsmarknadspolitiken. Vi ser därför till att med detta seminarium lägga startskottet för IEP Sverige.

Medverkande:

Björn Elmqvist, Moderator, Werket

Scott Parkin, vd, IEP

Martin Kruse, Förvaltningschef, Arbetsförmedlingen